• تعرفه چراغ راه کسب و کار

به واسطه گسترش و همگانی شدن اینترنت پر سرعت در جهان، شبکه های اجتماعی نیز در سالهای اخیر رشد خیره کننده ای داشته اند. بازاریابی مجازی نیز به واسطه این گسترش جایگاه ویژه ای در همه مشاغل پیدا کرده است. دیگر هیچ شک و شبه ای وجود ندارد که رونق کسب و کار رابطه مستقیمی با بازاریابی صحیح در آن کسب و کار دارد. علم بازاریابی روز دنیا نقش بسیار     با‌ اهمیتی برای تبلیغات و به خصوص “تصویر” در نظر گرفته است. رقابت در بازار منتج به افزایش تعداد کارفرمایان خدمات عکسبرداری حرفه ای گردیده است. این تنوع باعث شده که به خصوص عکاسان جوان در ارزیابی خواسته های کارفرما و محاسبه قیمت تمام شده خدمات عکاسی خود با چالش مواجه شوند. در سالیان گذشته انجمن هر از چند گاهی جهت تسهیل این چالش در راه قیمت گذاری اقدام به انتشار دفترچه‌ای به عنوان دفترچه تعرفه عکاسی صنعتی، تبلیغاتی و معماری می‌کرد تا عکاسان با رجوع به آن دفترچه تا حدودی بتوانند بر مشکلات قیمت دهی به مشتریان خود چیره شوند.

انجمن عکاسان صنعتی، تبلیغاتی و معماری به عنوان مرجع قابل اعتماد عکاسان و کارفرمایان، دیگر تصمیم ندارد که با روشهای سنتی اقدام به انتشار چنین تعرفه قیمت خدمات عکاسی کند. چرا که در این مقطع از زمان، گستره ای عظیمی از خواستگاه مخاطبین با تنوع بسیار گسترده ای به وجود آمده است که پرداختن به همه آنها مانند جُستن سوزنی در انبار کاه است. انجمن با انجام کارهای تحقیقاتی گسترده و همچنین تشکیل کار گروه تعرفه و قیمت گذاری طی مدت یک سال اقدام به قیمت گذاری خدمات عکاسی حرفه ای در شکلی نوین کرده است. مطالب زیر شرح حالی در باره این شکل نوین قیمت گذاری در ایران است.

  • عوامل تعیین کننده

مهمترین عواملی که در بدست آوردن هزینه نهایی یک پروژه عکسبرداری نقش ایفا میکنند عبارت است از:

  1. قیمت ارز
  2. هزینه های جاری یک استودیو عکاسی
  3. میزان سرمایه گذاری عکاس
  4. محاسبه استهلاک ادوات عکاسی
  5. سود مطلوب در حد تجربه و تحصیلات عکاسان
  6. تعداد و تنوع پروژه های عکاسی موجود در بازار کار حرفه ای
  7. تورم موجود در جامعه

 

  • تعرفه نهایی تعیین شده

انجمن عکاسان صنعتی، تبلیغاتی و معماری در سال 1400 اقدام به تشکیل کار گروه تعرفه و قیمت گذاری کرد. این کار گروه طی چندین نوبت برپایی جلسات حضوری و تحقیقات میدانی و ارائه پرسش نامه‌هایی به اعضا خود، مجموع این داده ها را جمع آوری و تحلیل کرده و اقدام به انتشار مقاله ای در شماره یک نشریه ناودان (نشریه تخصصی اعضاء انجمن) در شهریور 1401 نموده است. بنا بر مندرجات این مقاله که در وبسایت رسمی انجمن در دسترس همگان میباشد، با در نظر گرفتن جدول صفحه 4 این مطلب، حداقل قیمتی که یک عکاس حرفه ای در سال 1401 بابت انجام یک پروژه عکاسی باید از کارفرما طلب کند تقریبا مبلغ 160،000،000 ريال (شانزده میلیون تومان) است.

در اینجا به جزئیات مقاله مذکور و اعداد بدست آمده نمیپردازیم، لیکن مخاطبین محترم جهت مطالعه کامل چگونگی به دست آمدن این عدد میتوانند به وبسایت انجمن به آدرس اینترنتی www.iranaipa.com مراجعه کرده و نشریه شماره 1 ناودان را به صورت رایگان دانلود و مطالعه کنند.

 

  • تفاوت ساختار قیمت دهی جدید با روش سنتی

آخرین بار در سال 1395 با رنج و تلاش بسیار زیاد هیئت مدیره وقت، تعرفه رسمی خدمات انجمن عکاسان صنعتی و تبلیغاتی ایران تهیه و منتشر گردید. همانطور که در ابتدای این مقاله ذکر شد، گسترش بازاریابی دیجیتال منتج به گسترش بازار عکاسی صنعتی، تبلیغاتی و معماری گردیده. برهان این ادعا را به راحتی در گسترش روزافزون دانشکده‌ها و آموزشگاه‌های عکاسی و همچنین فروشندگان ادوات حرفه ای عکاسی میتوان دید. این گسترش باعث گردیده که عکاسان به ساختاری جدیدتر و به روز‌ تر از ساختار سنتی تعرفه و قیمت گذاری احتیاج داشته باشند. این چهارچوب باید بیشتر از قبل به عناصری همچون زمان درگیری در پروژه، تعداد عکس و کیفیت بپردازد. هر چند که در تعرفه قبلی هم سعی شده بود که این عناصر نادیده گرفته نشود اما حقیقت این است که عوامل فوق الذکر به حاشیه رانده شدند.

این شکل از قیمت گذاری که مدتهاست که در دیگر نقاط جهان استفاده میشود، توانسته پاسخی مناسب باشد بر همه شرایط رایج در بازار کار عکاسی صنعتی، تبلیغاتی و معماری. چه در پروژه هایی که تعداد محصولات نقش مهمی ایفا میکنند چه پروژه هایی که کیفیت و خلاقیت عکس نقش اصلی را دارند.

با نگاهی موشکافانه به تعرفه قدیم میتوان دریافت که قیمتهای آن دفترچه، غالبا پُز محور یا به عبارتی بر پایه هر یک عکسی که عکاس به ثبت میرساند بوده است. در فرمت جدید قصد آن است که قیمتها بر اساس زمان محور تعریف گردد. یعنی عامل مهم در قیمت گذاری مقدار زمانی باشد که عکاس صرف میکند تا عکس را ثبت کند. در بسیاری از موارد کارفرما در تعداد عکسهای مورد نیازش با ابهام مواجه است و فقط به خاطر کمتر هزینه کردن به عکس دلخواهش دست پیدا نمیکند. به طور مثال در بسیاری از موارد کارفرما احتیاج به دو یا چند عکس با زوایای مختلف از محصول خود دارد اما برای اجتناب از پرداخت مبلغ بیشتر برای عکسی که مطمئن نیست بعدا از آن استفاده خواهد کرد یا نه، عطایش را به لقایش بخشیده و از سفارش آن صرف نظر میکند. در صورتیکه که این چالش با اندکی تعامل میتواند به خرسندی طرفین بیانجامد.

کار گروه تعرفه و قیمت گذاری انجمن عکاسان صنعتی، تبلیغاتی و معماری به خوبی واقف است که تغییر ساختار به شیوه نوین احتمالا با چالشهایی روبرو خواهد بود. لذا جهت رفع هر چه بهتر این چالشها با ذکر مثال هایی امیدوار است که بتواند این روش را شفاف سازی کرده تا هر سال با توجه به بالا رفتن قیمتها و دستمزد ها در جامعه، انجمن به راحتی بتواند قیمت تمام شده را به روز رسانی کرد و مانع بزرگی از چند گانگی ارائه تعرفه قیمت ها بردارد. جهت درک هر چه بهتر این روش قیمت گذاری که در حال حاضر بسیاری از عکاسان با سابقه به طور آگاهانه آن را در پیش گرفته‌اند، مجبور هستیم ابتدا توضیحات کوتاهی را ارائه کرده و سپس با ذکر مثال هایی در زمینه های مختلف، آن را شفاف سازی کنیم.

 

  • تعداد عکس در نظر گرفته شده برای یک پروژه عکاسی

با پرسش هایی که از اعضاء با سابقه انجمن عکاسان صنعتی، تبلیغاتی و معماری به عمل آمده است، میانگین تعداد عکسهایی که یک عکاس میتواند در یک روز از یک پروژه عکاسی تهیه کند بین 40 تا 50 فریم عکس نهایی در نظر گرفته شده است. این آمار با توجه به مهیا بودن شرایط پیش تولید مناسب و بر اساس میانگین چگونگی عوامل موجود در پروژه های عکاسی بازار کار ایران در نظر گرفته شده است.

موقعیت مکانی و زمانی پروژه، اجرای صحیح اتود های طراحی شده، فرمت دوربین، میزان و نوع نورپردازی لازم، تدارکات و لجستیک، پشتیبانی کارفرما، شرایط آب و هوا، فرمت تصویر درخواستی کارفرما، صحنه پردازی و ساخت دکور، هماهنگی های امنیتی و حراستی، مهیا بودن کاراکتر های انسانی، ایاب و ذهاب، مشکلات اقامتی و غیره از عوامل بسیار مهمی هستند که در تعداد کل عکس نهایی که یک عکاس میتواند از یک پروژه عکاسی در یک روز تهیه کند تاثیر مستقیم دارد.

بارها شاهد آن بوده ایم که عکاس برای تهیه یک عکس چند روز زمان صرف کرده است و چه بسیار پیش آمده است که به علت مهیا نبودن بعضی از شرایط فوق، عکاس مجبور به ترک لوکیشن تا آماده سازی کامل شده است. چیدمان و صحنه پردازی داخل استودیو امری سخت، پیچیده و زمان بر است. یک چیدمان به نظر راحت از یک مجموعه محصولات ساده و نه چندان چالشی، ممکن است یک روز زمان یک عکاس را به خود اختصاص دهد.

با همه حقایق ذکر شده به طور میانگین و با شرط مهیا بودن عوامل پیش تولید یک عکاس حرفه ای توانایی گرفتن 40 تا 50 فریم عکس در یک روز کاری را دارد.

  • محاسبه مدت زمان یک پروژه های عکاسی

از لحظه ای که عکاس به هر طریقی مشغول پیش تولید محتوای تصویری یک پروژه میگردد تا لحظه ای که آخرین فایل آن محتوای تصویری آماده تحویل به مشتری میشود را باید بازه زمانی یک پروژه عکاسی تلقی کرد. این بازه زمانی متناسب با نوع پروژه، دارای گستردگی بسیار وسیعی است که از چند ساعت تا چند سال میتواند به طول بیانجامد.

جهت دستیابی به یک مفهوم کلی زمانی در اجرای یک پروژه عکاسی، بهترین راه استفاده از رایج ترین واحد زمان برای کار، یعنی روز کاری است. هر روز کاری طبق تعریف وزارت کار شامل 7 ساعت و 20 دقیقه کار است.

با توجه به تجارب همکاران حرفه ای در انجمن عکاسان صنعتی، تبلیغاتی و معماری یاد آوری این نکته ضروری است که برای یک پروژه عکاسی به صورت پیش فرض سه روز کاری زمان در نظر گرفته شده است. این سه روز شامل یک روز کاری برای عکسبرداری از پروژه (در محل پروژه یا در محل استودیو فرقی نمیکند) و دو روز دیگر شامل پردازش کردن و آماده سازی نهایی عکسها جهت تحویل به مشتری در نظر گرفته شده است.

جدول حداقل سرمایه لازم افتتاح یک استودیو عکاسی تجاری

جدول زیر در مرداد ماه 1401 تهیه گردیده و با شرح کامل در نشریه شماره 1 ناودان منتشر شده است. این جدول به حداقل سرمایه لازم بابت تجهیز و راه اندازی یک استودیو عکاسی حرفه ای پرداخته است. به عکاسانی که از تجهیزات پیشرفته تری نسبت به آنچه در این جدول آمده است استفاده میکنند، باید متذکر شد که جهت دست یابی به تعرفه متناسب با سرمایه گذاری آنها،  خودشان راساً باید این تفاوت قیمت سرمایه گذاری را در نظر گرفته و لحاظ کنند.

ردیف شرح هزینه فی جمع کل
1)          دوربین عکاسی فول فریم دی اس ال آر + 3 عدد لنز +کیف دوربین 1،500،000،000 ريال 1،500،000،000 ريال
2)         استهلاک لوازم عکاسی ردیف 1 بر اساس 10 سال 150،000،000 ريال 1،650،000،000 ريال
3)         4 شاخه فلاش 400 ژول+ پایه ها + تریگر ( همگی برند چینی) 450،000،000 ريال 2،100،000،000 ريال
4)         استهلاک فلاش های ردیف 3 بر اساس 10 سال 45،000،000 ريال 2،145،000،000 ريال
5)         تجهیزات جانبی استودیو مانند سه پایه، هد، پایه بکراند پرتابل، استند بکراند ثابت برقی، فون 3 عدد، میز عکاسی (همگی چینی) 500،000،000 ريال 2،645،000،000 ريال
6)         استهلاک تجهیزات جانبی استودیو ردیف 5 بر اساس 10 سال 50،000،000 ريال 2،695،000،000 ريال
7)         تجهیزات جانبی نور پردازی مانند سافت باکس 2 عدد 70×100، 2 عدد 90×60، 2 عدد بیوتی دیش، 2 عدد اسنود، 2 عدد شیدر با توری و فیلترها، 1 عدد رفلکتور، 1 عدد خیمه، 1 عدد میز نور، 2 عدد گیره، پانتوگراف 3 شاخه ای، 2 عدد چتر          ( همگی برند چینی) 330،000،000 ريال 3،025،000،000 ريال
8)         استهلاک ادوات نور پردازی ردیف 7 بر اساس 10 سال 33،000،000 ريال 3،058،000،000 ريال
9)         کامپیوتر شامل، کیس، سی پی یو، کارت گرافیک مناسب، کارت صدا مناسب، رم مناسب، مانیتور مناسب، کیبورد، دی وی دی رایتر، پاور، موس، هارد دسکتاب، هارد اکسترنال، اسپیکر، پرینتر تک رنگ، محافظ برق، لایسنس آنتی ویروس، تلفن و یک عدد لب تاپ معمولی 900،000،000 ريال 3،958،000،000 ريال
10)        استهلاک کامپیوتر ردیف 9 بر اساس 10 سال 90،000،000 ريال 4،048،000،000 ريال
11)        مبلمان اداری شامل یک عدد میز کار خیلی ارزان، یک عدد صندلی مناسب، سه عدد صندلی پلاستیکی خیلی ارزان، یک عدد میز کوچک، ادوات میز اداری 200،000،000 ريال 4،248،000،000 ريال
12)       استهلاک مبلمان اداری بر اساس 10 سال 20،000،000 ريال 4،268،000،000 ريال
13)       تجهیزات آبدار خانه مانند یخچال، اجاق گاز، کتری برقی، لوازم پذیرایی همگی از ارزان ترین برندهای ایرانی بازار 120،000،000 ريال 4،388،000،000 ريال
14)       استهلاک تجهیزات آبدار خانه ردیف 13 بر اساس 10 سال 12،000،000 ريال 4،400،000،000 ريال
15)       رهن و اجاره یک استودیو 70 متری در مرکز شهر تهران، ملک قدیمی، سند مسکونی و موقعیت اداری حدود 150 میلیون رهن 15 میلیون اجاره هر ماه

*در اینجا فقط مبلغ رهن محاسبه میشود و مبلغ اجاره بعدا درج میگردد

1،500،000،000 ريال 5،900،000،000 ريال
16)       مودم + اینترنت مورد نیاز یک سالانه 30،000،000 ريال 5،930،000،000 ريال
17)       هزینه های جاری دفتر مانند آب، برق، تلفن، گاز، موبایل سالانه 60،000،000 ريال 5،990،000،000 ريال
18)       هزینه سالانه بیمه تامین اجتماعی که از کانال صندوق اعتباری هنر برای هنرمندان دایر گردیده 60،000،000 ريال 6،050،000،000 ريال
19)       *هزینه های رایج مثل چای، قهوه، قند، شکر، نوشت افزار و ایاب و ذهاب ماهانه 500 هزار تومان که در جمع نهایی درج میگردد  

*تبصره 1: تجمیع ردیف 15 و 19 به عنوان هزینه های جاری ماهانه 15 میلیون و پانصد هزار تومان به مخارج کلی اضافه میگردد

* تبصره 2: جدول فوق در مرداد 1401 و با قیمت هر دلار 31 هزار تومان بسته شده است

 

با توجه به مطلب مندرج در نشریه شماره یک ناودان و همچنین جدول بالا تعرفه قیمت حق الزحمه عکاس صنعتی، تبلیغاتی و معماری در سال 1401 به شرح زیر است

  • تعرفه حق الزحمه یک عکاس صنعتی، تبلیغاتی و معماری بابت انجام یک پروژه عکاسی تیپ، شامل یک روز عکاسی از محل پروژه و دو روز پیرایش و تدوین عکسها یا بالعکس، مبلغ 160،000،000 ريال میباشد.
  • تعرفه حق الزحمه روزانه یک عکاس صنعتی، تبلیغاتی و معماری بابت یک روز کاری کامل یعنی هفت ساعت و بیست دقیقه چه برای عکاسی باشد چه برای تدوین و پیرایش عکس، مبلغ 55،000،000 ريال در روز میباشد.
  • تعرفه حق الزحمه ساعتی یک عکاس صنعتی، تبلیغاتی و معماری چه برای عکاسی باشد چه برای تدوین و پیرایش عکس، مبلغ 8،000،000 ريال در ساعت میباشد.
  • کلیه هزینه هایی اضافی بر عهده کارفرما میباشد. به عنوان مثال کلیه اقلامی که برای چیدمان استفاده میشوند، هزینه استخدام گریمور، کلیه هزینه های ساخت دکور، هزینه اجاره استودیو بزرگ برای عکاسی از محصولات بزرگ، هزینه اجاره تجهیزات و ادوات عکاسی مازاد در جدول صفحه 4 و تعمیرات احتمالی آنها بر اثر حوادث غیر مترقبه، هزینه تکنسین های فنی تجهیزات، هزینه بالابر، ایاب و ذهاب، هزینه های اقامتی در پروژه های خارج از محل سکونت عکاس، هزینه تجهیزاتی که بعد از یک پروژه قابل استفاده نخواهد بود مانند بکراند، هزینه خرید عکس های مورد نیاز از آژانسهای عکاسی، حق الزحمه هنروران، هزینه اجاره باغ یا دیگر اماکن مورد نیاز، هزینه ساخت سافت باکسهای عظیم، هزینه خدمات و تدارکات پروژه های خارج از استودیو، کلیه هزینه های پیش تولید، کلیه هزینه های چاپ مورد نیاز، هزینه حمل و نقل محصولات، هزینه اجاره و ساخت داربست
  • در همه مثال های زیر هر سه روز با قیمت تعرفه یک پروژه صنعتی تیپ قیمت گذاری شده است. به طور مثال اگر یک پروژه کاری چهار روز زمان کل آن به طول میکشد، سه روز آن با قیمت یک پروژه تیپ صنعتی و روز چهارم با قیمت حق الزحمه روزانه یک عکاس محاسبه شده است.